Library of Municipality Deryneia

Η θέα πέρα από τον ακάλυπτο : κριτικές και δοκίμια (1992-2002) / Δημοσθένης Κούρτοβικ.

By: Material type: TextTextSeries: Εστία ιδεών (Εστία) | Εστία ιδεών (Εστία)Publication details: Αθήνα: Εστία, 2002. Description: 379 σ. ; 21 εκISBN:
  • 9600510415
Subject(s): DDC classification:
  • 889.4
Summary: Περίληψη: Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει κριτικές και δοκίμια για την ελληνική πεζογραφία που δημοσιεύτηκαν τη δεκαετία 1992-2002 κατά κύριο λόγο στην εφημερίδα Τα Νέα. "Μια δεκαετία είναι μεγάλο διάστημα και το υλικό που συσσωρεύτηκε στη διάρκειά της ήταν υπερβολικά ογκώδες για μια έκδοση που την ήθελα κατά το δυνατόν ευσύνοπτη, εύχρηστη και, ως προς το περιεχόμενο, ουσιώδη. Έπρεπε λοιπόν να επιλέξω. Για λόγους ομοιογένειας, περιορίστηκα σε κριτικές που αναφέρονταν στην ελληνική πεζογραφία, κυρίως το μυθιστόρημα. Και για λόγους οικονομίας, κράτησα από αυτές μόνον όσες μου φαινόταν πως παρουσίαζαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον - από την άποψη, το τονίζω, της διαπραγμάτευσης, όχι των υπό συζήτηση βιβλίων. [...] Πίστευα και πιστεύω πως η λογοτεχνική κριτική, όπως και τα έργα που κρίνει, έχει ενδιαφέρον όταν υπερβαίνει το αντικείμενό της, όταν προβάλλει ζητήματα αισθητικής σ' έναν ευρύτερο ορίζοντα προβληματισμού."
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Item type Current library Call number Status Date due Barcode
Books Books Δημοτική Βιβλιοθήκη Δερύνειας 889.4 ΚΟΥ (Browse shelf(Opens below)) Available 006918

Περίληψη: Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει κριτικές και δοκίμια για την ελληνική πεζογραφία που δημοσιεύτηκαν τη δεκαετία 1992-2002 κατά κύριο λόγο στην εφημερίδα Τα Νέα. "Μια δεκαετία είναι μεγάλο διάστημα και το υλικό που συσσωρεύτηκε στη διάρκειά της ήταν υπερβολικά ογκώδες για μια έκδοση που την ήθελα κατά το δυνατόν ευσύνοπτη, εύχρηστη και, ως προς το περιεχόμενο, ουσιώδη. Έπρεπε λοιπόν να επιλέξω. Για λόγους ομοιογένειας, περιορίστηκα σε κριτικές που αναφέρονταν στην ελληνική πεζογραφία, κυρίως το μυθιστόρημα. Και για λόγους οικονομίας, κράτησα από αυτές μόνον όσες μου φαινόταν πως παρουσίαζαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον - από την άποψη, το τονίζω, της διαπραγμάτευσης, όχι των υπό συζήτηση βιβλίων. [...] Πίστευα και πιστεύω πως η λογοτεχνική κριτική, όπως και τα έργα που κρίνει, έχει ενδιαφέρον όταν υπερβαίνει το αντικείμενό της, όταν προβάλλει ζητήματα αισθητικής σ' έναν ευρύτερο ορίζοντα προβληματισμού."