Library of Municipality Deryneia

Μια παταγώδης αποτυχία των διεθνών σχέσεων : η αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, 1999-2004 / Claire Palley ; μετάφραση από τα αγγλικά Αριάδνη Αλαβάνου.

By: Contributor(s): Material type: TextTextOriginal language: English Series: Πολιτική | ΠολιτικήPublication details: Αθήνα: Εκδοτικός Οργασνισμός Α. Α. Λιβάνη, 2006. Description: 676 σ. ; 24 εκISBN:
  • 9601413065
Subject(s): DDC classification:
  • 341.235693
Summary: Περίληψη: Το παρόν βιβλίο είναι μια περιπτωσιολογική μελέτη διεθνών σχέσεων και σύγχρονης ιστορίας, ιδωμένων από τη σκοπιά μιας συνταγματολόγου, διεθνολόγου και νομικού που ειδικεύεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία συμμετείχε επί 25 έτη στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας επί της ομοσπονδιακού τύπου επανένωσης της διαιρεμένης νήσου Κύπρου. Βασιζόμενη, ως επί το πλείστον, στην προσωπική της εμπειρία, η συγγραφέας περιγράφει τις πρόσφατες διεθνείς προσπάθειες να διευθετηθούν οι από μακρόν υπάρχουσες διαφορές στην Κύπρο και προειδοποιεί εκείνους που επικαλούνται το μηχανισμό «καλών υπηρεσιών» του ΟΗΕ για τους κινδύνους που διατρέχουν. Στο παρόν βιβλίο, η Κλερ Πάλεϊ εξηγεί τις δραστηριότητες του γενικού γραμματέα και της γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, κατά την περίοδο επανάληψης των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του «Κυπριακού» (αρχής γενομένης από το 1999), δίνοντας έμφαση στο ρόλο που έπαιξαν οι μεγάλες Δυνάμεις σε συνδυασμό με τις τοπικές αντιλήψεις που διαμορφώθηκαν συνεπεία αυτών των ρόλων και οδήγησαν τελικά σε αποτυχία τη διεθνή προσπάθεια. Η ανάλυση των λαθών κατά τις τελευταίες φάσεις της προσπάθειας υποδεικνύει τις διαδικαστικές και ουσιαστικές προσεγγίσεις που είναι αναγκαίες για οποιαδήποτε επανάληψη των διαπραγματεύσεων, ώστε να σημειώσουν επιτυχία. Εξετάζονται επίσης οι εξελίξεις που ακολούθησαν μέχρι το τέλος του 2004, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την εισδοχή της Τουρκίας και τα δυνητικά θετικά μέτρα, όπως επίσης τα θέματα που θα έπρεπε να μελετήσουν στον δέοντα βαθμό όλες οι πλευρές.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Item type Current library Call number Status Date due Barcode
Books Books Δημοτική Βιβλιοθήκη Δερύνειας 341.235693 PLA (Browse shelf(Opens below)) Available 008721
Books Books Δημοτική Βιβλιοθήκη Δερύνειας 341.235693 PLA (Browse shelf(Opens below)) Available 008729
Books Books Δημοτική Βιβλιοθήκη Δερύνειας 341.235693 PLA (Browse shelf(Opens below)) Available 009398

Τίτλος πρωτοτύπου: An International Relations Debacle.

Περίληψη: Το παρόν βιβλίο είναι μια περιπτωσιολογική μελέτη διεθνών σχέσεων και σύγχρονης ιστορίας, ιδωμένων από τη σκοπιά μιας συνταγματολόγου, διεθνολόγου και νομικού που ειδικεύεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία συμμετείχε επί 25 έτη στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας επί της ομοσπονδιακού τύπου επανένωσης της διαιρεμένης νήσου Κύπρου. Βασιζόμενη, ως επί το πλείστον, στην προσωπική της εμπειρία, η συγγραφέας περιγράφει τις πρόσφατες διεθνείς προσπάθειες να διευθετηθούν οι από μακρόν υπάρχουσες διαφορές στην Κύπρο και προειδοποιεί εκείνους που επικαλούνται το μηχανισμό «καλών υπηρεσιών» του ΟΗΕ για τους κινδύνους που διατρέχουν. Στο παρόν βιβλίο, η Κλερ Πάλεϊ εξηγεί τις δραστηριότητες του γενικού γραμματέα και της γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, κατά την περίοδο επανάληψης των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του «Κυπριακού» (αρχής γενομένης από το 1999), δίνοντας έμφαση στο ρόλο που έπαιξαν οι μεγάλες Δυνάμεις σε συνδυασμό με τις τοπικές αντιλήψεις που διαμορφώθηκαν συνεπεία αυτών των ρόλων και οδήγησαν τελικά σε αποτυχία τη διεθνή προσπάθεια. Η ανάλυση των λαθών κατά τις τελευταίες φάσεις της προσπάθειας υποδεικνύει τις διαδικαστικές και ουσιαστικές προσεγγίσεις που είναι αναγκαίες για οποιαδήποτε επανάληψη των διαπραγματεύσεων, ώστε να σημειώσουν επιτυχία. Εξετάζονται επίσης οι εξελίξεις που ακολούθησαν μέχρι το τέλος του 2004, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την εισδοχή της Τουρκίας και τα δυνητικά θετικά μέτρα, όπως επίσης τα θέματα που θα έπρεπε να μελετήσουν στον δέοντα βαθμό όλες οι πλευρές.